25.11.10

bila hArus mEmiliH

lama tak menulis di bl0g ni bknla d sbbkan fakt0r mase...tapi d sbbkn ak yg memikirkan tajuk ape yg sesuai utk di k0ngsi di sini...byk sbnrnyer yg ingin dikongsikan di sini...hampir setiap ari ak mengeluarkan t0pik...malangnya ak terbantut utk terus membenarkan jari jemari ak terus menari-nari di "lantai" keyb0ard nih ats fakt0r2 yg tertentu...

mase kemas2 2 minggu lepas...suddently, jumpe lah pulak satu fail yg di simpan rapi d satu sudut dlm blk ak ni...then ak pn bukak...yaa....all the things yg ade kat dlm tu just all the letters yg ak dapat...bkn surat biasa..tapi surat tawaran utk ak melanjutkan pelajaran selepas tamatnye SPM...belek punye belek...buat ak tertanya-tanya...begini byk surat tawaran yg ak terima tapi kenapa at last ak pilih INSTEDT???...malah INSTEDT bknla tawaran pertama yg ak terima....tangan ak behenti d satu surat twaran nih....KTAC..yerp...bagi yg tak tahu..KTAC stand for KOLEJ TEKNOLOGI ANTARABANGSA CYBERTECH....sebuah kolej yg mempunyai pr0gram ushasama UPM...sememangnya sgt menarik perhatian ak...d sini ak b0leh mengajak se0rg lagi rakan utk turut serta ( of course ak pilih kembar ak tuh,,hehe) malangnya tawaran ni tiba sebaik sahaja ak selesai minggu orientasi di INSTEDT...baru seminggu,...

dn ak terus membelek...satu lagi surat menarik perhatian ak........iaitu..tawaran mengikuti latihan kemahiran kejuruteraan di bawah pr0gram skim, di MIT ACADEMY stand for MALAYSIAN INSTITUTE ACADEMY.....satu tawaran yg sangat menarik di mana tawaran ini terbuka kepada semua bekas pelatih PLKN...bidang latihan yg ditawarkan adalah MECHANICAL & MANUFACTURING ENGINEERING-TOOL & DIE MAKER dan juga ROBOTICS &MECHATHRONICS....2 pilihan yg di beri pada ak....utk menjalani pr0gram ni..ak di beri 2 pilihan...first, yuran pengajian akan di taja...sec0nd,
  1. pinjaman pembelajaran 100% utk PROGRAM PERANTISAN AUSTRALIA, disediakan oleh PTPK @ KOJADI...
  2. peluang utk belajar sambil bekeja & mendapat elaun sebnyak RM4500 sebulan di Australia (Advanced Diploma, TAFE Chisholm Institute, Melbourne Australia) selama satu setengah tahun.
  3. bku teks n bahan latihan akan di taja.
  4. insurans perlindungan diri akan di taja.
  5. penajaan yuran pendaftaran dan peperiksaan JPK.
  6. peluang pekerjaan yg terjamin dgn gaji yg lumayan.
tempoh latihan pula, 4 tahun..yg mana...2 tahun setengah utk SKM tahap 1, 2 & 3, Diploma Kemahiran Malaysia & Diploma City & Guilds (UK) London..manakala lagi setahun setengah, pelajar yg fasih berbahasa Inggeris d beri peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat Diploma Lanjutan (Advanced Diploma) di TAFE Chisholm Institute, Melbourne Australia....see????peluang yg besar kn?...

antara lain2 tawaran yg ak dpt dari:
  1. COLLEGE MSC-DIP. IN INFORMATION TECHNOLOGY MANAGEMENT@DIP. IN OFICE ADMINISTRATION@DIPLOMA IN ACCOUNTING@DIP. IN MARKETING,
  2. COSMOPOINT-diberi kebebasan utk memilih bedasarkan kelayakan,
  3. KOLEJ YAYASAN MELAKA-DIPLOMA PENGURUSAN TEKNOLOGI @ DIPLOMA PENGURUSAN TEKNOLOGI (PERAKAUNAN),
  4. SEGI COLLEGE-NURSING,
  5. KOLEJ UNIKOP(KL)-DIPLOMA PENGAJIAN PERNIAGAAN,
  6. KOLEJ UNIKOP (MELAKA)-JURUTEKNIK SISTEM KOMPUTER,...
ade juge tawaran yg ak terima melalui mesej yg di kirim...antaranya dari UKM, UPM....(sekadar tawaran utk pr0gram usahasam juga)..

ape2 p0n...belajar di INSTEDT bukanlah sesuatu yg rugi...kerana...pada ak ilmu tu ade d mana2 sahaja,,,terpulang pada diri kita bagaimana utk menghargainya...beside, glad, yg ak dapat melanjutkn pengajian ak t0gether with my twins...same program, same course, same hostel....kan best!!!!lagi pula di sini ak yg memilih sendiri program yg ak inginkan...n ternyata sekali percaturan ak tepat sekali dengan memilih program DIPLOMA IN OFFICE MANAGEMENT AND TECNHNOLOGY....ssb yg utama adalah ini adalah minat ak sejak kecil lagi...dn memilih INSTEDT juga bukanlah satu keputusan yg sia2...INSTEDT juga merupakan sebuah kolej usahasama...iaitu usahasama UiTM...dan disana ak d bwh pr0gram UiTM...d sini jugalah ak menuntut ilmu utk mendapatkan segulung diploma...malah byk faktor yg d ambil kira menyebabkan ak memilih INSTEDT...antara sebab yg utama adalah position kolej tu sendiri yg berada d dlm negeri kelahiran ak sendiri...dn ak merasakan yg ak belum bersedia utk merantau jauh pada usia ak ketika itu yg hanya 18 tahun..plus kami c kembar...yg x biasa duk jauh dari family...s0, INSTEDT adalah pilihan kami selepas pertimbangkan beberapa faktor......dn lagi sekali keputusan kami tepat!!!bila ade satu peristiwa yg memaksa kakak n abg ak ambil kami di asrama yg mana jam pada waktu itu menunjukkan hampir 12 malam...see???x dpt bygkan klu ak jauh dari family...dn percayalah...macam mane skali pn kolej kite tu, satu perkara yg kita kene ingat adalah, itu adalah tempat kita belajar, bersyukurlah kerana memberikan peluang dan kesempatan untuk menimba ilmu...x perlu menyesal dn ingat satu2 nya perkara yg x boleh di sangkal iaitu Allah Maha Mengetahui....

2 ulasan:

Ray berkata...

nak tanya ni. lepas habis office, leh tak nak sambung LLB uitm?

Liyana Erythrina berkata...

@Ray alamak. x surela pulak. tapi boleh refer sini k,

http://law.uitm.edu.my/

harap membantu. :)

 

Copyright © 2013 | Liyana Erythrina's Bloghouse | by Cik Bulat