Selasa, Jun 21, 2011

keajaiban alam ciptaan Tuhan



1) Sailing Stones


Misteri baru bergerak di padang pasir yang dipenuhi lumpur - Lembah Kematian (Death Valley) telah menjadi pusat kontroversi saintifik selama beberapa dekad. Batu seberat sehingga beratus-ratus pound telah dikenaliu untuk bergerak sehingga beratus-ratus kilometer pada satu masa. sesetengah saintis telah mencadangkan gabungan angin kencang dan permukaan ais untuk gerakan ini. Walau bagaimanapun, teori ini tidak menjelaskan bukti batu permulaan yan gberbeza bersebelahan dan bergerak pada kadar yang berbeza dan dalam arah yang berbeza. Selain itu, pengiraan fizik tidak sepenuhnya menyokong teori ini sebagai kelajuan angin beratus-ratus batu sejam akan diperlukan untuk menggerakkan beberapa batu.





2) Columnar Basalt


Apabila aliran lahar tebal sejuk, ia menjadi kecut tetapi retak membentuk garis tegak dengan ketetapan geometri yang luar biasa - dalam kebanyakkan kes ia membentuk grid tetap penyemperitan (penonjolan) luar biasa berbentuk heksagon yang hampir kelihatan seperti di buat oleh manusia. Salah satu contoh yang paling terkenal itu adalah di Giant Causeway di pantai Ireland (dalam gambar) walaupun yang terbesar dan paling dikenali ialah Menara Iblis di Wyoming. Basalt juga bentuk yang yang berbeza tetapi sama-sama kelihatan menarik dan cantik apabila letusan terdedah kepada udara atau air.





3) Blue Holes

Lubang biru adalah lubang gergasi yang terjadi akibat daripada ketinggian air yang jatuh secara tiba-tiba. Diberikan nama sebagai Blue Holes adalah daripada keadaannya yang gelpa dan firasat biru mereka yang terhasil atau dipamerkan apabila di lihat dari atas. Blue Holes boleh mencecah sehingga beratus-ratus kaki dalam dan sementara penyelam hanya mampu meneroka sebahagiannya sahaja. Sebahagian besar darinya tidak mampu diterokai kerana tidak mempunyai oksigen yang cukup untuk menyokong disebabkan oleh peredaran air yang tidak bagus sehingga hampir kehabisan oksigen. Bagaimanapun, ada di antara Blue Holes masih mengandungi fosil purba yang telah ditemui dan dipelihara di dalamnya.





4) Red Tides


Red Tides juga dikenali sebagai bunga alga-influks. Sel algae boleh menukar kesuluruhan kawasan laut atau pantai ke warna darah merah. Walaupun beberapa algae didapati tidak berbahaya sehingga menyebabkan kematian ikan, burung dan mamalia marin. Dalam beberapa kes, walaupun manusia dirosakkan oleh ombak merah, namun tiada pendedahan bahawa algae boleh menyebabkan kematian. Tetapi harus di ingat bahawa ia sememangnya boleh membawa maut tetapi jika air pasang dan dalam jumlah yang kecil ianya tidak merbahaya.





5) Ice Circles


Walaupun ramai yang melhat bulatan ais nampak sempurna. Saintis umumnya menerima hakikat bahawa Ice Circles terbentuk oleh pusaran di dalam air yang berputar sebesar sepotong ais dalam gerakan membulat. Hasilnya putaran ini, bahagian-bahagian lain ais dan apungan yang agak sama rata dipinggir ais sehingga ia perlahan-lahan membentuk bentuk bulatan pada dasarnya. Ice Circles telah dilihat dengan diameter 500 kaki dan boleh juga terhasil dalam kelompok dan kumpulan saiz yang berbeza seperti yang ditunjukkan di atas.






6) Mammatus Clouds


Ia memang benar bahawa rupa bentuk Mammatus Clouds yang menandakan akan berlaku sesuatu yang tidak menyenangkan seperti ribut atau lain-lain bencana alam yang ekstrem. Kebiasaannya Mammatus Clouds boleh membawa jarak sehingga beratus-ratus ribu di setiap arah pembentukan dan juga boleh kelihatan statik selama sepuluh sehingga lima belas minit pada satu masa.






7) Fire Rainbow




*sorry yer..last skali xde description pulak..kalau korang tw,meh lah share dengan CL..^^,

6 ulasan:

D`littleye berkata...

awan tu cantik!geram sekali!tapi apa kan daya,awan yang bawa musibah..huu

ceriteraliyana berkata...

D`littleye>> ouch!! yana paling tkut tgk gambar yg tu..hehe

kirani+mia berkata...

ske bce entry ni..:)

ceriteraliyana berkata...

kirani+mia>> thanks!!

sesegar berkata...

waaa,bagusnya info yang CL share ni :)
i loikkeee:D

ceriteraliyana berkata...

sesegar>> thanks!! ^^,