Selasa, Ogos 02, 2011

eh!! awak kembar eh?? @ muka samalah..kembar eh?

Assalamualaikum ^^,




berdasarkan tajuk. persoalan2 macam ni dah biasa dah aku dengar @ berdepan. mostly akan tanya macam ni kalau aku dan kakak aku jalan sesama. sebab kitorang memang kembar. hek3!!! meh2 aku buat list sikit antara soalan peksa yang sering diajukan kepada kami..


  1. siapa akak, siapa adik?
  2. siapa lahir dulu?
  3. beza lama @ jauh tak?
  4. berapa minit beza?
  5. ayah dengan mak selalu salah panggil tak?
  6. ada keturunan kembar ke?
  7. best tak jadi kembar?
  8. macam mana nak bezakan ek?
  9. lecterur kenal tak?

dan dah tentu2 korang pun akan tertanya-tanya soalan yang sama kan?? meh2 aku tolong jawabkan. ^^

siapa akak, siapa adik?
aku adik. akak aku diera. kalau sudi sila ke bl0g die oke!

siapa lahir dulu?
kompem2 lah diera. dah dia akak aku. @_@

beza lama @ jauh tak?
taklah.

berapa minit beza?
5 minit jek.

ayah dengan mak selalu salah panggil tak?
ayah adalah salah2. mak adela jugak. tapi jarang sangat2. boleh kira dengan jari mak salah panggil ktorang. hehe.

ada keturunan kembar ke?
ada.sepupu ayah aku. kira pakcik sedara aku jugak kan?? *aku pening sikit bab2 salahsilah keturunana neh.. dan for ur information. pak cik2 aku ni kembar 3. mak aku kata sedara jauh.

best tak jadi kembar?
hurrmmm...yang ni selalu buat aku l0st word. biasanya aku akan jawab "entah ek..biasa jek..tapi untungnya sebab mana2 ada kawan". paling2 pun jawapan nakal aku.. "best! boleh kenakan orang..hehe".

macam mana nak bezakan ek?
entah. kadang2 aku jawab "bila jadi kawan kt0rang, then lama2 kenal lah" ^^

lecterur kenal tak?
tak. biasa lecterur akan main sebut je nama. hehe. tapi ada sorang lecterur aku. dia memang kenal kt0rang. tabik springgg ah dengan dia. padahal dia ajar ktorang satu sem jek.


sebenarnya ada cerita. mak aku tak tahu menahu pun dia mengandungkan anak kembar. even doktor pun. alkisah doktor suruh pergi buat  scan. yelah. zaman dulu scan belum berleluasa lagi. cuma ada kat klinik. kat hospital scan belum wujud lagi. ala zaman 80-an kan, mana ada. tapi mak aku tak nak. takut. sebab doktor cakap anak awak ni lain macam selepas buat pemeriksaan. sampailah mak aku bersalin still tak tahu kembar. 

jangkaan ktorang akan lahir bulan 12. then doktor kata bulan sebelas. tup2 ktorang ni tak sabar nak keluar. bulan 10 dah keluar ^^. mak aku pun bersalin. masa tengah bersalin tu pun tak tahu lagi aku ni wujud. menurut cerita mak aku lepas diera keluar, tengah tunggu uri keluar. tiba2 doktor kata, eh ada lagi satu. time tu jugak mak aku kata macam nak bangun tengok. hehe. dan uri keluar dengan aku sekali. ^________^
dan masa tu barulah tahu mak aku bersalin anak kembar yang coo0oomeelll!! tapi tak cukup bulan.. ngeeee..
sangat kecik oke. lahir dengan berat 1.9 kg jerk tw! dan diera lagi ringan daripada aku.

alhamdulilah. sekarang ktorang sihat. macam manusia lain. dan ktorang tak pernah berpisah dari tadika sampailah ke zaman diploma. kalau ada pun adalah 3 bulan masa aku masuk PLKN dulu. diera tak dapat. even bulan sembilan nanti kami akan sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi. STILL. dapat kampus dan programme yang sama. cuma tak tahu kali ni dapat kelas yang sama atau tak. ada tak de. mungkin degree ni lah ktorang akan terpisah kelas. sebab num matrik sangat jauh. tapi tak tahu jugak kan.

bila jumpa orang. samada ktorang kenal atau tak. mereka pasti akan cakap. "nanti kawen cari kembar jugak tw!" gluuppp!! . jodoh di tangan Tuhan. tiada siapa yang tahu. tapi bila ramai yang cakap macam tu. bukan ke dah jadi doa???..hehehe

basically, bila orang jumpa kami sebagai pasangan kembar mereka akan berkata:

     "eh!, kembarla..c0oomelll.."
     "sukeeenyaa teng0k kembar.."

lain2 aku tak nak beritahu. nanti ada yang kata kau perasan. oh tidakkkk!! dan perkara ini berlarutan sehingga yang terbaru kami buat medical check-up. doktor di sana sempat buat interview dengan kt0rang. hahaha..

btw, ada orang cakap muka ktorang seiras. cer teng0k,,




oh yeaahhHHhh!! kami the twin =))


mungkin gambar ni nampak lain sebab si diera ni pakai shawls.



kalau gmabar yang ni pulak?? ^^




orang kata untung jadi kembar sebab kembar kita tu kawan baik semulajadi kita...



22 ulasan:

maszull berkata...

slm...mmg nampak mcm kembar la liyana gambo yang kat bawah mmg sebijik mcm twin la...:)

Tentang Kita berkata...

wah best nyer de kembar...teringin gak nk dpat baby kembar

asamasin berkata...

hahaha...nice2,.. :D

ceriteraliyana berkata...

@maszull w'salam..ktorang memang twin la sis..=)

ceriteraliyana berkata...

@Tentang Kita hehe..ramai yg ckp macam tu klu jumpa kt0rang.. ^^,

ceriteraliyana berkata...

@asamasin hoh0ho..thanks!! =)

Edy Ramanov berkata...

memang best tengok kembar. hehehe. edy dah folloa kat sini. jgn lupa singga ke blog edy ya. tq. selamat menjalani ibadah puasa

+ GEE + berkata...

geng la....sbb kite pun kembar gak :)

ceriteraliyana berkata...

@Edy Ramanov hehe..thanks ya!! nnt terbang sana pula okeyh..

ceriteraliyana berkata...

@ GEE oh reaalyyy?? seleeppp sikit! =)

Rai berkata...

menarik! boleh geng dengan anak sedara saya yg triplets..tapi diorg lelaki semua dan kecik2 lagi.. hehehe..

Amanie Ashraff berkata...

hak3x pakai la ape pun. dari belakang pun aku dah boleh kenai korang

ceriteraliyana berkata...

@Rai haha. ok je sis kategori masih sama tue..^^

ceriteraliyana berkata...

@Amanie Ashraff o0uhhh!! bagus2 aku suka dengar tue..=)
btw, mestilah ko kenal asik duk b'g0sip dgn si diera tuh =p

Gen2Merah berkata...

wahh, sebijik punya kembar.. best kan.. ehehe

Anyway, selamat mengerjakan ibadah puasa

salam Ramadhan
~Gen2Merah~

Amanie Ashraff berkata...

terasa macam aku pulak kembor di nadhirah tu. ko sampai merajuk nak buat bisnes math :p

ceriteraliyana berkata...

@Gen2Merah hehe..biasa je..selamat mengerjakan ibadah puasa juga =)

ceriteraliyana berkata...

@Amanie Ashraff mana ade aku merajuk, aku bagi laluan kat budak2 pandai jelah..@_@

GreenJade berkata...

eh eh mcm twin la haha (mau kena tampor nih hahaha)

kalu kt luar sumpah akak pon kempius dik. sgt2 seiras.

ceriteraliyana berkata...

@GreenJade haha. layaaann.. tu pasal lah best! bole kenakan org..ekekeke

Cendawan Merah berkata...

Festime tgk kmbar yg da bsar sbijik33..haha..biasenye nmpak jga klainan skit2..ni crmin mata puyn sama..mmg ttukar kot ;)

FL blogh0use berkata...

@Cendawan Merah hehe. ekcelli spec ktorg kaler lain2 n yana suke pakai bawal, diera suke pakai shawls. but still org bole perasan ktorg kembar.. =))