Sabtu, Oktober 27, 2012

legasi laman sosial

Assalamualaikum ^^,



tengah bengong - bengong layan twitter dengan facebook sambil tonggang terbalik sebab tak tau nak buat apa. *padahal ada jek esaimen yang melambak nak buat tiba-tiba teringat legasi laman sosial. 

terus teringat pada friendster, myspace. bila ingat2 balik zaman ni kelakar pon ada. frankly spoken. aku ni bukanlah yang updated sangat dengan new technology that moment. masa zaman sekolah dulu ada jek kawan - kawan aku yang dah berjinak-jinak dengan semua ni. sebab bila masuk library diorang mesti terjah bilik komputer then online lama2 kat sana. masa tu aku just tengok jelah. tak tau punya pasal. T_T




friendster. aku buat tahun 2008. yes. right after aku further study. masa ni pun influence dari kawan untuk buat then aku buat jelah. tapi dalam pada tu takut sebenarnya. yelah sebab kita deal dengan internet. and yes. dunia internet macam - macam boleh jadi.


then. myspace. yang ni pun influence kawan. tengok orang ada. aku pun nak lah. masa tu memang hard core la myspace dengan friendster ni. asal pegi cc jek. inilah agenda utama. padahala pegi cc sebab nak print esaimen jee. last2 banyarlah banyak2 sebab masa lebih kat online. huh !


lepas myspace. again my friends ask me to have facebook. ok. buat jugak. first DP aku kat facebook aku letak gambar sponge bob. haha. takut punya pasal nak letak gambar sendiri. then semua ni berkubur macam tu jek sebab aku takde access internet 24 jam. online kat cc jek.

bila aku dah tahun akhir diploma. then aku dah beli broadband sendiri yang di sponsor akak aku hewhew  and dah ada laptop sendiri. so, bila semua dah ada depan mata. start dari tulah aku mengenali hobi remaja yang satu ini. online. dari sini juga lah aku start berblogging.

and aku rasa zaman tu benda2 ni semua tak familiar lagi. bukan macam sekarang. bila jumpa kawan baru je 

" bagi la facebook. nak add ni "

confirm jek orang tu ada. but then. memang ada pon. @.@

today's it's like nombor telefon untuk semua orang ada akaun facebook. dan di sebabkan facebook dah jadi trend. laman sosial macam friendster, myspace makin berkurang and tak salah kalau aku cakap mostly dah transfer pada facebook.


ada pulak twitter. yang mana twitter lagi best. tweet la banyak kali ko nak tweet pon. orang tak marah pun. lain pulak kalau kat facebook. ko updatela status banyak2 memang menyesakkan mata orang2 dalam friend list ko tu jek. 

sekarang. sejak2 ada smartphone. lagi lah ada macam2 laman sosial. instagram, WeChat, whatsapp. yang ada bb tu. bbm lah. canggih ! dunia makin canggih.

inilah dia legasi laman social..


INSTAGRAM - liyanaerythrina
WeChat - fatinliyana


1 ulasan:

Misz Mieza berkata...

Betul2.. Zaman dah semakin canggih.. Lepas ni apa pulak la yang kuar..