Khamis, September 12, 2013

graduan memilih kerjaya?

Assalamualaikum



semestinya topik aku kali ni berkait rapat dengan apa yang aku hadapi sekarang. bukan tak pernah menarik minat aku setiap kali isu ini di bangkitkan. cuma masa tu aku hanya seorang student yang masih dengan dunia nya. bergaul dan sibuk menghabiskan masa dengan esaimen, test, quiz, periksa, dan? belajar dan belajar. *cakap macam la best student*

bila semua dah selesai dan result akhir keluar. maka makin lajulah aku klik sana klik sini. well. terima kasih kepada teknologi yang ada. and yes ! new recruitment alternative !! so, aku tak perlulah nak kena isi borang ke beli borang ke pegi pejabat untuk ambil borang. T_T

kalau nak di kira berapa banyak kerja yang dah aku apply. banyak. SANGAT BANYAK! outsource recruitment pon aku dah hantar dan update resume. so? dalam hal ini. siapa yang memilih. graduan ke employer tu sendiri. lets think on the other side. jangan mudah nak salahkan kami si graduan secara membuta tuli sedangkan anda employer tidak sedar akan hakikat hal yang satu ini.

dalam banyak iklan kerja kosong yang aku duk view selama ni. boleh di kira dengan jari di setiap iklan mereka ada tertulis 

" FRESH GRADUATE ARE ENCOURAGE TO APPLY"

tapi? kebanyakkannya

1 YEAR EXPERIENCES 

ni boleh consider lagi. ada tu

10 YEARS EXPERIENCES



i was like. huh??? is that real ??? nk pengalaman 10 tahun? fikir logik kenapa orang yang dah kerja 10 tahun nak berhenti kerja untuk apply dekat syarikat lain? yeaahhh.. mungkin bila di tambah-tambah 2 tahun company A, 4 tahun company B and so on. maka jadi 10 tahun dan lebih. kan? frankly speaking. sebagai employer. yang akan recruit pekerja. kalau track record pekerja ni jenis tukar-tukar tempat kerja. anda berani nak ambil calon itu sebagai pekerja? tak rasa ke that person akan buat perkara yang sama selepas di terima sebagai pekerja di syarikat anda? fikir.

dan ini lah yang menjadikan lebih ramai graduan masih tidah mendapat pekerjaan mengikut qualification seperti yang di uar-uarkan. ya. aku mengaku. zaman sekarang banyak saingan. dan tak semestinya apa yang di belajar tu merupakan kerjaya kita kelak. kerja kosong banyak. dan ya. ada antarnya aku apply bukan daripada apa yang aku belajar selama ni. mungkin juga seseorang itu minat untuk belajar tentang ini. tapi, bila dah tamat belajar, minat lebih terarah tentang itu. unexpected. 

lagi sekali. employer iklankan jawatan kosong. list kan JD (job descriptions) dan JS (job specifications). contoh. iklan adalah untuk jawatan Financial Manager. adakah anda yang berkelulusan bachelor in science administration akan apply? tidak. anda sendiri tahu kelayakkan anda bukan. dan kalau anda hantar sekali pun. rasa-rasa employer nak short listed kan tak resume awak sebagai final applicant? ingat. bukan awak sorang yg apply. ramai. dan pasti nya yang akan di utamakan mereka yang ada background financial. FIKIR. 



the point is. pihak-pihak tertentu memberi galakkan kepada belia dan pelajar-pelajar sekolah untuk sambung pelajaran mereka hingga ke menara gading. berjaya dalam pelajaran. sehinggakan adanya PTPTN sebagai galakkan untuk kami sambung belajar. TERIMA KASIH ! tapi. kenapa bila tiba saat kami ingin melangkah ke alam pekerjaan. kebanyakkan syarat yang diletakkan mesti perlukan pengalaman? sedangkan kami fresh graduate. dari mana nak datang pengalaman tu kalau permulaan kami untuk membina kerjaya pun tersekat dengan syarat yang satu ini??

dan aku sangat-sangat berterima kasih kepada mana-mana syarikat yang bila masa nak isi borang tu. ada pilihan

FRESH GRADUATE

dan juga syarikat-syarikat yang menyediakan training program sebelum di serap masuk. aku tahu ada yang amalkan konsep ni. ini bagus untuk kami fresh graduate. at least, kami ada jalan untuk tembus ke syarikat anda. well. you know who you are. terima kasih ! kerana membuka pintu kepada kami. 


at least. selepas view banyak iklan akhirnya ada yang berani menawarkan kepada kami
kepada awak-awak di luar sana yang berstatus macam aku. Good Luck !! 

Oh ya! anda yang berada berdekatan Johor. Jom ramai-ramai ke PERSADA untuk Karnival KEPAK. Semoga ada rezeki kita semua di sana. Good Luck and All the Best !! *jangan lupa buat resume banyak-banyak!*

xoxo

2 ulasan:

Mysara Ab Rahman berkata...

mai penah g kepak gk dulu kt angsana...mai pn baru hbs blajar n ngah tggu konvo..mmg payah nk dpt keje sbb sume nk experience

Diera Tekikushika berkata...

naaakkkkkk pergi persaadaaaaaaaaaaa!!!!